به گزارش سرویس اخبار فناوری رسانه رادیو فناوری ،
این داستان بخشی از متصل به برق، مرکز CNET برای همه چیزهای برقی و آینده حرکت برقی. از بررسی خودرو گرفته تا نکات مفید و آخرین اخبار صنعت، ما شما را تحت پوشش قرار داده ایم.
در جشنواره سرعت گودوود، سریعترین خودرو برای بالا رفتن از تپه، به ترکیبی از چتزپاه، قدرت زیاد و چسبندگی زیاد نیاز دارد. شاید به همین دلیل بود که این رکورد به مدت 23 سال ثابت ماند، تا زمانی که چیزی شبیه یک بتموبیل مینیاتوری آمد و آن را خراب کرد.
خودروی برقی بادبزن مک مورتری اسپیرلینگ، رکورد ضربات تایمد را در جشنواره سرعت گودوود 2022 در آخر این هفته ثبت کرد. زمان آن 39.08 ثانیه، که توسط راننده فرمول یک و ایندی کار، مکس چیلتون به دست آمد، بیش از دو ثانیه از رکورد قبلی کاهش یافت، یک دوی 41.6 ثانیه ای که 23 سال پیش توسط نیک هایدفلد در ماشین فرمول 1 مک لارن MP4/13 ثبت شد.
این تنها رکوردی نیست که اسپیرلینگ در گودوود شکست. در همان مسابقه ای که علامت ضربات تایمد را تعیین کرد، این خودرو همچنین رکورد Outright Hill را به دست آورد که قبلاً در سال 2019 در اختیار رومن دوما پشت فرمان خودروی مسابقه ای وحشی فولکس واگن ID R بود. زمان ID R 39.9 ثانیه هنوز هم عالی است. قابل توجه است، و از ویدیوی بالا می توانید متوجه شوید که چیلتون در طول رکوردشکنی اسپیرلینگ، هر اینچ از توانایی های خود را از بین می برد.
McMurtry Spierling یک ماشین وحشی است که تقریباً شبیه هیچ ماشین دیگری نیست که در صعود به تپه گودوود شرکت کند. این خودروی برقی جمع و جور که به عنوان یک تمرین مهندسی عاری از مقررات سنتی ماشین های مسابقه ای ساخته شده است، برای تولید مقدار نامعلومی نیرو و گشتاور به باتری 60 کیلووات ساعتی متکی است – مک مورتری هیچ خروجی رسمی منتشر نکرده است و فقط گفته است که دارای نسبت قدرت به وزن حداقل 1 اسب بخار در هر کیلوگرم است. یک جفت فن الکتریکی هوا را از زیر خودرو بیرون می کشد و حدود 4400 پوند نیروی رو به پایین تولید می کند که بیشتر از یک خودروی فرمول 1 است.
این شرکت ادعا میکند که اسپیرلینگ میتواند در کمتر از 1.5 ثانیه به سرعت 60 مایل در ساعت برسد و برخلاف اکثر خودروهای الکتریکی، در این فرآیند یک راکت جهنمی تولید میکند که با صدای کامل فنها به سرعت 120 دسیبل میرسد.
این مطلب از رسانه های بین المللی معتبر جمع آوری بطور خودکار شده و رسانه رادیو فناوری نقشی در تهیه و تالیف انها ندارد. رادیو فناوری تابع مقررات و آرمانهای جمهوری اسلامی ایران است بنابراین اگر این مطلب نیاز به حذف و یا ویرایش دارد به ما اطلاع دهید.